Kledingtips voor filmopnames

Geplaatst op 1 maart 2020
Kledingtips voor filmopnames

Comfortabel

Je voor de camera op je gemak voelen is cruciaal. Draag daarom vooral kleding waarin je je comfortabel voelt.

Kleuren

Kleur doet het goed op beeld. Draag het liefst effen kledingstukken in één kleur. Je kunt ook kiezen voor een kleurige sjaal of stropdas.

Vermijd felle kleuren en vooral felrood, oranje en grasgroen. Camera’s hebben moeite met het goed registreren van deze kleuren. Dit geldt trouwens niet alleen voor de kleding, maar ook voor rode lippenstift.

Vermijd ook pure witte of zwarte kleding. Doordat wit te veel licht reflecteert, maakt het jouw gezicht bleek en gelaatstrekken hard. Wit trekt veel aandacht en kan dus ook aandacht van jouw gezicht weghalen. Zwart maakt jouw gelaatstrekken hard en kan somber overkomen. Toch graag een witte of een zwarte blouse? Neutraliseer het met een kleurvolle sjaal of een leuk jasje.

Kies liever voor zachte pastelkleuren en rustige tinten (bijvoorbeeld lichtblauw, beige of gebroken wit). Ook donkere kleuren zoals bruin en blauw doen het uitstekend op film.

Patronen en strepen

Zorg voor rust in de kleding en wees voorzichtig met dessins. Zoals gezegd ogen effen tinten het best.

Vermijd kleine streepjes. Fijne patronen en dunne strepen (inclusief visgraatdessins) veroorzaken op film een interferentiepatroon (moiré). Een persoon in een dun gestreept colbert lijkt van het scherm af te trillen. Een pak met krijtstreepje kan daarentegen prima.

Dit geldt ook voor de stropdas. Kies liever er een met een rustige print.

Prints

Drukke prints en opvallende motiefjes trekken alle aandacht en leiden de aandacht af van het gezicht. Draag liever geen kleding met grove structuren zoals grote blokken en strepen.

Teksten en merken

Liever geen merken en letters, tenzij je jouw bedrijfskleding draagt. Een shirt met een merk en/of letters erop is niet zo handig. Het kan zijn dat de opdrachtgever van de film zich niet met dat merk (of de tekst) wil associëren. Met letters kunnen we bovendien in de montage het beeld niet meer in spiegelbeeld gebruiken.

Slanker?

Wil je slanker ogen kies dan voor: donkere, effen kleuren, één kleur van top tot teen, verticale lijnen, V-hals, één rij knopen (i.p.v. twee), hoge hakken.

Greenscreen

Word je voor een greenscreen opgenomen? Zorg ervoor dat er geen groen in jouw kleding voorkomt. Bij deze techniek wordt groen in de montage verwijderd – je zult dan opeens je romp (groene blouse) of benen (groene broek of rok) missen! Met een groene jurk houden we in de montage alleen jouw hoofd, handen en voeten over. Bij sommige films (met humor) kunnen we deze techniek juist uitstekend inzetten.

Gekraak en geritsel

De microfoons pikken alle geluiden op. Kraakt of ritselt jouw kleding bij beweging? Al die geluiden worden geregistreerd en zullen heel storend overkomen. Dit geldt ook voor sieraden (vooral oorbellen, kettingen en armbanden), sleutelbossen en zelfs munten in je broekzak.

Sieraden

Wees sowieso bescheiden met accessoires. Grote sieraden vallen in de film meer op en leiden de aandacht af van jou.

Maar let ook op wat voor sieraden je draagt. Glinsterende armbanden en kettingen weerkaatsen het licht en rinkelende versieringen maken te veel geluid.

Bril

Draag je een bril? Dat hoort bij jou en is belangrijk voor herkenbaarheid. We proberen de reflecties in brillenglazen te verminderen, maar het lukt niet altijd volledig.

Afleiding

Zowel kleding als sieraden moeten niet te opvallend zijn. Je wilt tenslotte dat de aandacht op jou gericht is en dat mensen jou en niet vooral jouw kleding onthouden. Maak je (borst)zakken leeg (geen bril, pennen of telefoon): dat ziet er rommelig uit en leidt af.

Make-up

Rustig aan! Vermijd zware make-up en felrode lippenstift of lipgloss. De camera accentueert mascara, eyeliners en kleuren, waardoor ze opvallender in de film zijn dan in het echt.

Gebruik poeder voor je gezicht en nek (kale mannen ook op het hoofd) om niet te glinsteren.

Mannen: scheer kort voor de opnames of gebruik poeder om je ‘5 o’clock shadow’ te maskeren.

Het is soms verstandig om een visagiste om hulp te vragen. Zij zal de make-up op jou, jouw oog-, haar-, huidkleur en natuurlijk op je kleding afstemmen. Wij werken met professionele visagistes en stylistes die je goed kunnen adviseren.

Kleding op elkaar afstemmen

Kom je met meerdere personen op video? Het oogt mooier wanneer je de kleding op elkaar afstemt. Dit kan op verschillende manieren: dezelfde of passende tinten, verschillende elementen in dezelfde tint of hetzelfde soort kledingstuk.

Netjes

Het lijkt vanzelfsprekend, maar toch voor alle zekerheid: check of jouw kleding schoon is en niet kreukt. Is alles pluis-, haar- en vlekvrij? Neem je eigen kam of haarborstel mee.

Audio opname

Word je opgenomen met een revers microfoon? De microfoon wordt dan aan jouw bovenkleding vastgemaakt. Het is handig als we het ergens makkelijk kunnen opspelden, bijv. de rand van jouw jasje of overhemd, sjaal of stropdas.

Lichaamstaal

“Of all the things you wear, your expression is the most important.” (Janet Lane) Wees bewust van je houding: sta met beide voeten op de grond en houd je schouders ontspannend. Een glimlach zorgt voor een sympathieke en zelfverzekerde indruk. Blijf rustig. Friemel niet aan je kleding en speel niet met je bril of pen. Kijk bij voorkeur in de lens, zo maak je oogcontact met de kijkers.

Vragen?

Bij twijfel is het slim om een extra kledingset, extra sjaal, das of vest mee te nemen naar de filmset. Of mail naar info@prezz.org en ik geef je advies.

Zien?

Emmy zette alle info, samen met Anna, op een rijtje in een video. Zien?

 

MENU