Anatomie van een goede filmopname

Geplaatst op 20 maart 2020
Anatomie van een goede filmopname

In onze films gebruiken we soms opnames gemaakt door de opdrachtgever zelf. Ook met een smartphone kan je namelijk heel mooi filmen. Een professionele en effectieve video vergt echter een beetje kennis en vaardigheden. We geven je daarom dertien tips voor een goede filmopname:

Ongestoord

Zet je telefoon op vliegtuigstand, zodat je tijdens de opnames niet gestoord wordt door een onverwacht telefoontje of berichtje.

Statief

Zet je telefoon op een statief, of laat een collega de telefoon voor je vasthouden.

Achtergrond

Kies een relevante of neutrale achtergrond. Film je met bijv. jouw kantoor in de achtergrond? Zorg dan dat het netjes eruit ziet en verwijder eventuele eyecatchers die de aandacht van de kijker zullen stelen. Denk erom dat wat er op jouw achtergrond te zien is, iets over jou vertelt.

Licht

Let op het licht voordat je gaat filmen. Daglicht is het mooiste. Film overdag en ga zo staan, dat het licht op jouw gezicht valt. Dus niet met je rug naar het raam/de zon, want dan krijg je ‘tegenlicht’ en jouw gezicht wordt op de film donker.

Audio

Het is cruciaal dat je goed te verstaan bent. Film op een rustige plaats met zo weinig mogelijk omgevingsgeluiden. Praat rustig en articuleer duidelijk. Denk ook aan de intonatie.

Scherpte

Om scherp op film te staan zet je de focus vast. Vraag een collega, wanneer jij en jouw smartphone klaar staan, om op de telefoon op jou met zijn vinger te tikken. De camera stelt zich dan scherp op jou. Met langer indrukken zorg je voor een focus- en belichtingsvergrendeling.

Lichaamstaal

Wees tijdens de opname bewust van jouw houding, lichaamstaal en gezichtsexpressie. Sta recht en stem jouw uitstraling af op je boodschap.

Lengte

Vertel je verhaal kort en bondig.

 

En tot slot, heel belangrijk: de compositie.

Horizontaal

Houd de telefoon horizontaal. Als je verticaal filmt, zien we in de montage zwarte balken aan beide kanten.

Hoogte

Zet de smartphone op ooghoogte.

Afstand

Zorg voor een niet te grote afstand tussen jou en de camera. Je hoeft niet volledig op de film te staan en een kleinere afstand zorgt voor meer impact van jouw boodschap. Zie het mooie voorbeeld hieronder.

Regel van derden

Voor een mooie compositie ga je niet in het midden staan, maar pas de ‘regel van derden’ toe. Gebruik hiervoor als hulpmiddel een raster op je smartphone. In iPhone zet je het aan via instellingen: camera, raster ‘aan’. In Android zet je het aan in de camera-app: druk op het tandwieltje en zet in het instelmenu de ‘richtlijnen’ op ‘aan’. Positioneer jezelf vervolgens op één van de verticale lijnen – zie het voorbeeld hieronder.

Kijken

Kijk in de lens van je smartphone. Zo praat je tegen de kijker en maak je het grootste impact.

Succes!

 

MENU