Viraal met een toetje peterselie – de beste ingrediënten voor jouw virale video
Keukenprinsessen zullen we niet worden, maar ach, een keer een taart bakken, dat wil nog wel lukken. Op het pak van de taartmix staat het recept, dus wat kan er mis gaan? Bestond er ook maar het recept voor de kan-niet-mislukken-virale-video. We kunnen je wel de beste ingrediënten verklappen.
Ken je TED? Wie? TED (Technology, Entertainment, Design) is een bijeenkomst, waar sprekers korte presentaties geven. Presentaties met ‘ideas worth spreading’. De TED waarop Kevin Allocca vertelt waarom video’s viral worden vinden we een bijzonder goede start:
Maar we hebben meer ingrediënten voor je op een rij gezet:
Emotie – Waarbij het schokeffect, afschuw of angst goed blijken te werken. Denk maar aan de filmpjes over Haren die snel in de rondte werden gestuurd. Maar humor is wel makkelijker, en leuker, in je film te verwerken. Tip: eindig je video met een onverwachte – onschuldige –blooper voor het viral-effect. Ontroering of vertedering werken ook: denk aan kleine hondjes, poesjes, kinderen. En ja ook, sex sells.
Herkenning – Een bekende situatie spreekt een grote groep aan. Een grappig filmpje dat zich afspeelt in een herkenbare kantoorsetting zal gemakkelijk worden doorgestuurd naar iedereen die dagelijks op kantoor zit. Ander voorbeeld: de videoclip van de girlsband die over vrijdag zingen. Elke einde van de week weer goed voor vele keren doorsturen. Ook het teruggrijpen op een eerdere ‘viral’ is een voorbeeld van herkenning; en deze dan een beetje verbasteren.
Gezamenlijkheid – We streven allemaal naar idealen, hebben dezelfde dromen. We dromen van een betere wereld. Steeds meer corporate films laten dit een leidend thema zijn. Kun je je bedrijfsmissie of -visie verpakken in een beeld dat we allemaal nastreven? Dan zit je goed.
Voyeurisme – Spannend, meegenieten van ‘toevallig’ opgenomen beelden van een smartphone onderweg. Beelden die eigenlijk niet voor jou, en al die andere ogen op de wereld, bedoeld waren. Schokkerige, wazige beelden van een aanslag op social media worden vaker doorgestuurd dan officiële nieuwsbeelden.
Het onverwachte – Het filmpje dat Kevin Allocca op TED laat zien over de fietser en de op de weg liggende obstakels spreekt voor zich.
The Celeb – Voetbalpro’s zijn gewild in virals en ook tennisser Federer doet het goed. Zo zijn er meer celebrities die video’s tot virals hebben verheven. Jennifer Aniston heeft absoluut van Smart Water een bekend merk gemaakt. Het Smart Water voorbeeld zie je hieronder. De makers hebben daar, op humorvolle manier, alle ingrediënten op een hoop gegooid. En dat is dan ook meteen de bonustip van dit artikel: Stop meerdere ingrediënten in je video.
Met alle ingrediënten heb je nog geen garantie op een viral. Ga aan de slag met promotie of gebruik ‘Tastemakers’ met een groot netwerk. Vraag is: Bereik je met een viral je doelen? Of zoals marketinggoeroe JT Anderson het mooi formuleerde: Ga je voor de grootste plons, of wil je de juiste vis vangen? Maar dat is een ander verhaal.