Weten we je te animeren?

Geplaatst op 30 juni 2016
Weten we je te animeren?

Animatievideo, wanneer wel en wanneer niet.

Herken je dit? Met afdeling communicatie heb je een vergadering over een nieuwe video die jullie bedrijf graag wil laten maken. Collega X vindt animaties helemaal geweldig, maar collega Y heeft juist een duidelijke voorkeur voor een live action film.

Wanneer kies je voor animatievideo?

En wanneer beter niet? Soms werkt een combinatie van beiden. Voorbeeld: in deze recent gemaakte films leggen we uit hoe een binnenvaartschip kan worden omgeturnd tot een schoner schip.

Wanneer werkt animatie WEL?

1. Als iets niet zichtbaar is.
De video’s van het EICB te Rotterdam is een goed voorbeeld. De (onderdelen van) een motor in een schip zijn moeilijk vast te leggen en ook het chemische proces is niet zichtbaar.

2. Als iets complex is.
Denk aan een ingewikkeld proces of veel informatie, getallen en statistieken die je in een animatie makkelijker visueel kunt maken. Met als voorbeeld de animatie die we maakten over de kracht van videomarketing.

3. Als iets (nog) niet bestaat.
Bijvoorbeeld een gebouw dat er nog niet staat. Mooi voorbeeld is de video van de Markthal in Rotterdam, nog ver voor de bouw ervan startte.

4. Als iets heel serieus een grappig tintje mag hebben.
We maakten o.a. korte whiteboard animaties voor thuisleermodules om nieuwe wetgeving uit te leggen. Elke hoofdstuk kreeg een toepasselijke animatievideo.

5. Als je niet afhankelijk wilt zijn van acteurs, locatie en het weer.
Makkelijker: in animatie schijnt altijd de zon – als je wilt. En de ‘acteurs’ hebben nog steeds hetzelfde kapsel wanneer je een jaar later je animatie aangepast wilt hebben.

Wanneer werkt animatie NIET?

1. Als je de kijker écht wilt raken.
Wil je op emotie inspelen, dan is real live action film (ofwel: beelden met een camera opgenomen) authentiek, persoonlijk, geloofwaardig en van nu. Wat ons betreft de belangrijkste reden om niet te kiezen voor animatie. Tenzij je je animatie door Disney of Pixar laat maken.

2. Als je een niet al te groot budget hebt.
Het maken van een animatie is bewerkelijk. Er zitten dus veel arbeidsuren in een animatie.

3. Als je weinig tijd hebt.
Geloof het of niet, maar real live action film is sneller gefilmd en gemonteerd dan een animatie gemaakt.

En kom je er met je collega niet uit? Misschien is een combinatie van real live film, waarin een gedeelte animatie gemonteerd is, de oplossing. Wat voor soorten animaties zijn er dan?

MENU