Bereik heel gericht potentiële klanten met YouTube-advertenties

Geplaatst op 24 januari 2021
Bereik heel gericht potentiële klanten met YouTube-advertenties

Met YouTube-advertenties bereik je makkelijk en heel gericht potentiële klanten. Wanneer ze naar video’s op YouTube kijken kun je hun interesse wekken. Ze willen dan meer over jou, jouw diensten of producten weten, ze abonneren zich op je nieuwsbrief of volgen jouw webinar.

Kies gericht

Natuurlijk wil je jouw video niet aan iedereen laten zien, ‘schieten met hagel’ werkt niet. Je kiest een specifieke groep van YouTube kijkers aan wie jouw advertentie wordt getoond. Aan wie? Dat bepaal je zelf.

Je kunt kiezen voor demografische groepen: een specifieke leeftijd, gender en/of woonplaats van de doelgroep die je wilt bereiken. Of je gaat voor bepaalde interesses: voetbalfans in de buurt, fashionista’s uit jouw provincie of mensen in heel Nederland die op het punt staan te verhuizen. Ja, Google (en YouTube) kent ons als geen ander.

  1. Locatie: waar is jouw klant? In de buurt of over de hele wereld? Je kiest een plaats, een buurt, een land of de hele wereld. Of een combinatie ervan.
  2. Demografisch: wie is jouw klant? Wat is relevant voor jou? De leeftijd, het geslacht, de ouderlijke status?
  3. Interesses: wat vindt jouw klant leuk? Om jouw video aan een heel specifieke groep mensen te laten zien, kun je kiezen uit ruim honderd interesses.

Betaal slim

YouTube adverteren is geschikt voor elk budget, je bepaalt zelf hoeveel je wilt uitgeven. Bij een budget van € 10 per dag of hoger krijg je advies van een YouTube expert.

Voor de YouTube-advertentie betaal je alleen wanneer de kijkers écht interesse tonen:

  • Jouw video wordt minstens dertig seconden lang bekeken.
  • Het volledige filmpje wordt bekeken.
  • De kijker klikt op jouw advertentie.

Analyseer de statistieken

Dankzij Realtime Insights zie je hoe mensen op jouw video reageren. Zo weet je altijd of het iets oplevert en wat eventueel beter kan.

(Bron: YouTube)

Maak een effectieve video

Voor Sandler Training, internationaal specialist in commerciële gedragsverandering, hebben we een YouTube Ad gemaakt. Sandler wil de juiste klanten aantrekken om het acquisitie proces te versnellen. Met YouTube Ads bereikt Sandler zeer effectief zijn doelgroep. Hoe hebben we het aangepakt? We geven je meteen heel veel tips.

Laat jezelf zien

Nieuwe klanten weten graag wie je bent. Laat jezelf zien. Een relatief kleine afstand tussen jou en de camera (lees: de kijker) zorgt voor meer impact van jouw verhaal.

Spreek de kijker toe

Kijk tijdens de opnames in de lens van de camera. Zo voelt de kijker zich toegesproken en hij luistert met meer aandacht.

Begin prikkelend

De online kijker besluit binnen een paar seconden of hij je video wil zien of wegklikt. Begin dus met verrassend beeld. In de video van Sandler pakt Paul direct de aandacht van de kijker: “Ik sta hier in een bos van bamboe.” Huh? Bamboe? Hoezo bamboe? Wat heeft het met sales te maken? De kijker raakt nieuwsgierig.

Bouw je verhaal logisch op

Zorg ervoor dat jouw verhaal logisch is. Stem alle onderdelen zorgvuldig op elkaar af. Zo krijgt het geheel een heldere structuur met een duidelijke kop en staart. De gevarieerde opbouw zorgt ervoor dat de video boeiend is én leuk om naar te kijken. Sandler begint met bamboe en eindigt met de onthulling: wat heeft sales met bamboe te maken? Zo houdt hij de nieuwsgierige kijkers tot het einde vast.

Kies een Call-to-Action

Eindig jouw video met een duidelijke Call-to-Action: wat wil je dat de kijker doet na het zien van jouw ad? Klant worden is misschien een te grote stap. Jouw webinar zien wil hij waarschijnlijk wel: het is laagdrempelig, gratis en zonder risico. Zo bouw je rustig de relatie en de ‘know-like-trust’ factor op.

Denk aan de uitstraling

Zie je de look & feel van de video ‘Van sh#t naar succes’? Toegankelijk, authentiek en sympathiek. Lichte beelden en frisse kleuren maken dat het positief en optimistisch oogt. Korte zinnen en het to-the-point verhaal zorgen voor dynamiek.

Bepaal de compositie

Voor een mooie compositie staat Paul niet in het midden, maar we passen de ‘regel van derden’ toe. Er ontstaat hierdoor ruimte voor het plaatsen van de titel en trefwoorden.

Verras met de achtergrond

Denk goed over de achtergrond en kies het beeld bewust. Het moet niet van het verhaal afleiden, maar ook niet saai ogen. Het is uitstekend als jouw achtergrond prikkelend werkt en nieuwsgierigheid wekt. Voor Sandler kozen we voor het beeld van bamboestokken. Zo’n beeld maakt kijkers alert, omdat ze zich meteen de vraag stellen: ‘Hè? Wat heeft Sandler met bamboe te maken?’ Hierdoor gaan ze aandachtig luisteren, om het antwoord niet te missen. De symboliek van bamboe wordt in het begin heel kort aangestipt (“Ik sta hier in een bos van bamboe.”) om aan te geven dat deze keuze van achtergrond bewust is. De toelichting zal Paul echter pas aan het einde doen, om de kijkers het hele filmpje af te laten kijken.

Voeg trefwoorden toe

In het verhaal vertelt Paul natuurlijk waarom je bij Sandler moet zijn, wat dit bedrijf onderscheidt. De meest relevante trefwoorden kun je in beeld brengen. Met grote robuuste letters, in de huisstijl kleur blauw – de kleur van vertrouwen.

Zorg voor branding

Voor de duidelijke branding zien we gedurende de gehele video het Sandler logo. Subtiel maar toch opvallend, zodat de kijkers zien en onthouden om welk bedrijf het gaat.

Ga staan

De video staand opnemen wordt door de kijkers positiever ervaren. De persoon komt dan dynamischer en krachtiger over. Als je daarbij ook je handen gebruikt, maakt je jouw verhaal duidelijk en authentiek.

Zet de camera op de juiste hoogte

Het standpunt van de camera bepaalt hoe de kijker je zal ervaren. Staat de camera te hoog dan zien we je van boven en je oogt klein. Staat de camera te laag, dan is het beeld vaak niet flatteus. We maken daarom opnames met de camera op ooghoogte, of eigenlijk iets lager dan de ogen, heel subtiel. Zo word je als toegankelijk ervaren én je komt als expert over.

Kleursymboliek

Kleuren en kleurassociaties spelen een grote rol in het gevoel dat we krijgen en de huisstijlkleuren van Sandler passen perfect bij de gewenste uitstraling:

  • Blauw staat voor de geest en intelligentie. Het wordt gezien als de kleur van vertrouwen en duidelijke communicatie.
  • Oranje trekt aandacht en staat voor optimisme, kracht en creativiteit.
  • Groen is de kleur van ontspanning. Het wordt geassocieerd met harmonie, vernieuwing en voorspoed.

Mind your language

YouTube accepteert geen grof taalgebruik. Al met het woord ‘shit’ wordt jouw video ad geblokkeerd. Het geldt voor de woorden die je in jouw video, titel, thumbnail of teksten en metadata van je video gebruikt. In de video van Sandler ‘Van sh#t naar succes’ hebben we het met de hashtag en piep geluidjes opgelost.

MENU