Jij voor de camera. Wat kun je van Mark Rutte leren?
Stel: je hebt een verhaal, een boodschap. Of je wilt jezelf kort, krachtig en persoonlijk presenteren. Voor de camera. De kijker aanspreken en informeren. Maar ook raken en overtuigen. Hoe pak je het aan? Hoe maak je jouw verhaal helder en pakkend?
Esmeralda Kleinreesink, De Pitchcoach, heeft de Torentjestoespraak over de harde lockdown geanalyseerd. Welke technieken gebruikte premier Rutte om Nederlanders te overtuigen? En hoe kun jij die ook toepassen om jouw verhalen te verbeteren?
1. Hij is empathisch. Hij begint met zijn medeleven uit te spreken voor de families van de mensen die iemand aan corona hebben verloren.
2. Hij spreekt in de ik-vorm en de wij-vorm en hij spreek de kijker direct aan. Dat schept een band. Hij zegt dingen als “ik snap goed dat de muren van je thuiskantoor op je afkomen”.
3. Hij improviseert. Er is in de live-versie op de achtergrond te horen dat er luidkeels geprotesteerd wordt buiten het torentje. Hij negeert dat niet, maar benoemt het. “We hebben niet te maken met een onschuldige griep, wat sommigen, zoals de demonstranten hierbuiten, nog steeds denken”.
4. Hij structureert zijn speech door te vertellen wat hij gaat doen. Hij vertelt dat er drie scenario’s zijn en legt die uit (opgenomen versie). Hij vertelt dat hij 7 maatregelen gaat treffen, die hij één voor één afgaat (live versie).
5. Hij vertaalt grote cijfers naar begrijpelijke maten. Hoeveel mensen werden positief getest deze week? De hele Kuip vol.
6. Hij vertaalt abstracte begrippen naar praktijkvoorbeelden. “Heel veel ondernemers staan ineens met de rug tegen de muur [abstract]. De mevrouw van het koffietentje op de hoek, de bloemenkweker, de transportondernemer, de zzp-er. Maar het geldt ook voor nationale iconen als de KLM”.
7. Hij geeft een compliment. “Ik wil iedereen in Nederland bedanken voor de manier waarop de aanwijzingen en maatregelen tot nu toe zijn opgevolgd”. Dat maakt dat we veel welwillender staan tegenover de kritiek die hij daarna geeft.
8. Hij gebruikt metaforen die je ook onbewust een boodschap meegeven: “We hebben een steunpakket dat mee-ademt: bij meer verlies, krijg je meer steun”. Dat schept onbewust het beeld van ademruimte, lucht krijgen.
Wat kan beter?
9. Hij houdt zijn handen zo voor zich dat hij zich van de kijker afschermt, een barrière opwerpt. Dat maakt hem afstandelijk. Leg ze liever naast elkaar zodat je vrij bent om je verhaal met je handen te ondersteunen.
10. Hij gebruikt zijn handen vrijwel niet om zijn boodschap te ondersteunen. Je ziet dat de weinige keren tijden de live uitzending dat hij zijn handen wel gebruikt, dat het zijn boodschap onmiddellijk kracht bijzet en nog persoonlijker maakt. Bijvoorbeeld bij het ondersteunen van het “dringende advies”, “pff wat is het moeilijk” en “de demonstranten hierbuiten”.
Heb jij ook een verhaal dat je wilt delen? Esmeralda Kleinreesink (depitchcoach.nl) helpt je binnen 1 dag de Perfecte Pitch te creëren. En ik neem het graag voor je op.