5 belangrijkste vragen voor het maken van een goede bedrijfsvideo

Geplaatst op 15 maart 2014

Okee, crisis. Toch geldt dat niet voor alle branches, want met de markt van natuur- en biologische voeding gaat het erg goed. We zijn dus met z’n allen gezonder gaan eten. Heeft de Schijf van Vijf, die het Voedingscentrum al in 1953(!) introduceerde, dan toch zijn vruchten (of groenten) afgeworpen? Tijd om ook onze Big 5 te lanceren: The Big Five for Video. Komt ie:

Wat is het (sub)doel van je video?
Bedenk (en schrijf op) wat je belangrijkste doel is om een video te maken. En heb je ook subdoelen?
Het doel van een instructiefilmpje lijkt helder: Eenvoudige uitleg voor de klant hoe men een besteld onderdeel moet installeren. Toch zijn hier ook andere belangrijke doelen mee gemoeid. Met je instructiefilm zorg je voor klantenbinding. Immers je klanten waarderen de handige uitleg. Maar daarnaast levert je video ook kostenbesparing op. Er zullen minder telefoontjes door de helpdesk behandeld hoeven te worden.

Voor wie maak je je film?
Wie gaat er naar je video kijken, ofwel wie is je doelgroep? Is dat je personeel, zijn dat je klanten, je aandeelhouders of misschien wel allemaal? En dat is met de verspreiding van je video via social media natuurlijk niet geheel ondenkbaar. Hou rekening met je tone-of-voice, je muziek, de taal en de belevingswereld van de kijker.

Welk verhaal ga je vertellen?
Hoe attractiever je film, hoe meer respons. Een verrassend begin is het halve werk. Welke leuke insteek kun je bedenken voor je bedrijf? Denk aan verschillende perspectieven van waaruit je je boodschap kunt vertellen (storytelling). Kun je humor toepassen in je film? Het helpt als je er eens met een paar mensen voor gaat zitten om een leuke invalshoek te bedenken. Wees ook creatief met het verzinnen van een pakkende titel.

Waar wordt je video getoond?
Wordt je film in een grote zaal getoond met alle aandacht, of ga je er van uit dat men je filmpje op internet ziet, even tussen het werk door? Belangrijke informatie om de lengte van je video te bepalen.

Wat wil je dat de kijker denkt of doet?
Volgens ons de belangrijkste vraag: Wat wil je dat de kijker na het zien van de video denkt of doet? Met deze vraag in je achterhoofd bepaal je de emotie en de boodschap van de film. Sluit de film af met een duidelijke Call-to-Action. Wil je dat men naar je website gaat en een verzekering bij je afsluit? Dan is de Call-to-Action een mooie aanbieding en de url van de website. Als voorbeeld kun je nog even naar dit filmpje kijken:

 

MENU