Adrenaline!

Geplaatst op 15 maart 2014

Al eens meegemaakt dat iemand vroeg of je ‘effe’ iets voor de camera wil zeggen? Je adrenaline niveau stijgt onmiddellijk.

Of dat je een collega zoekt die, namens je organisatie, iets inhoudelijks voor de camera moet vertellen en dan graag professioneel, kordaat, authentiek en liefst ook een beetje ‘good looking’. Hmmmm, de spoeling wordt dun.

Was het spreken bij ‘Camera loopt!’ maar net zo eenvoudig als een babbeltje bij het koffieapparaat! En hoe weet je dat je goed overkomt op de film?

 

 

We geven je hieronder een aantal tips:

1. Zoals altijd, een goede voorbereiding is het halve werk. Weet wat je wil zeggen. Schrijf het desnoods uit. Oefen een aantal malen hardop. Onthoud de kernwoorden die het meest belangrijk zijn. En laat voor de camera los dat het allemaal letterlijk opgedragen hoeft te worden.

2. In je voorbereiding kun je vooraf informeren welke vragen gesteld gaan worden.

3. Handig om een nieuwtje of onderzoekcijfers ‘in the pocket’ te hebben, om je expertise op het onderwerp te laten blijken.

4. Tsjee, weer zo’n inkopper, maar wel een essentiële: Smile! Lachende mensen hebben meer impact op de kijker, dan zij die dat niet doen. Kijk maar eens naar Mark Rutte. Al heeft hij nog zulke negatieve boodschappen te melden, hij blijft lachen. Op mediatraining geleerd. Oefen jezelf in je houding, rechtop, zelfverzekerd, open.

5. Kies voor een krachtige kleur kleding. Geen dessins en zeker geen kleine streepjes en stipjes. Op beeld komt dat heel onrustig over.

6. Even je make-up checken. Dit geldt ook voor de mannen. Als je regelmatig voor de camera ‘moet’ is een poederdoos – tegen eventuele glimplekken op je voorhoofd – in je bureaula een must.

7. Als je je nog niet zelfverzekerd genoeg voelt om recht in de cameralens te spreken, kun je ook vragen of de interviewer naast de cameraman m/v gaat staan.

Tip voor de cameraman/journalist (m/v): Wat goed werkt is een generale repetitie voor te stellen en deze alvast op te nemen. Wie weet staat alles er – als het er nog niet zo toe doet (?) – wel in een keer goed op.

MENU