Op de rode loper

Geplaatst op 28 september 2016
Op de rode loper

In de week van het Nederlands Film Festival hebben we vaak op de rode loper gestaan. Niet om te glitteren, maar om te leren. Bijvoorbeeld over storyboarding en montage. Bij PRezz gebruiken we vaak storyboards en previsualisaties in de voorbereiding van animaties én live-action films.

Tijdens een seminar konden we leren van de makers van o.a. Shrek, Narnia en Shaun the Sheep. Storyboard-artist Ashley Boddy en filmeditor Sim Evan-Jones, beiden werkzaam bij de beroemde Britse studio Aardman, vertelden over storyboarding, animatics en previsualisaties, als ook over de nauwe samenwerking tussen verschillende disciplines in de productie van een animatiefilm.

Regisseur Michael Dudok de Wit deelde zijn ervaringen met storyboarding en montage. Hij vertelde veel over de rol van intuïtie in filmproductie. Een van zijn golden rules is namelijk: ‘If it feels right, it is right.’

Ook het seminar over de diversiteit in de filmsector, georganiseerd door de Dutch Directors Guild, bleek bijzonder boeiend. Wat is er, ongeacht context van land/cultuur, van belang voor culturele diversiteit? ‘We zijn hartstikke wit. Maar wel goed bezig’, aldus sommige sprekers. Omdat het publiek het er niet helemaal mee eens was, liepen de emoties hoog op.

We kregen een mix van inspirerende presentaties en case studies door regisseurs, producenten en acteurs. In het panelgesprek lichtte het Nederlands Filmfonds zijn diversiteitsbeleid toe. Dankzij de quiz kon het publiek nieuwe inzichten krijgen: zijn we kleurenblind? Of denken we juist zeer in stereotypes?

Dank aan het Nederlands Film Festival voor de organisatie.

MENU