Recycling, voor als je jouw video budget graag slim inzet.

Geplaatst op 5 september 2016
Recycling, voor als je jouw video budget graag slim inzet.

Je maakt een bedrijfsfilm. Afhankelijk van het concept ben je misschien één of meerdere dagdelen aan het filmen. Nog de nodige montage uren, een rechtenvrije audiotrack en wellicht een voice-over, en de videopresentatie van jouw onderneming is klaar. Even op de website zetten (en op social media delen!) en laat het publiek maar komen.

Maar wil je verschillende aspecten van jouw diensten laten zien, meerdere doelgroepen benaderen of diverse doelen bereiken, denk dan aan een serie video’s. Met slim plannen maak je een hele serie met slechts een kleine hap uit je communicatiebudget.

Anders dan bij één bedrijfsfilm, kun je een serie verspreid en gericht lanceren. Daarbij breng je jouw bedrijf vaker onder de aandacht van jouw potentiele klanten en je maakt meer kans om op hun netvlies te blijven.

Omdat de opnames voor de hele serie in één keer gemaakt kunnen worden, gebruik je het filmmateriaal zeer efficiënt en is jouw Return-on-Investment interessanter.

Zo maakten we voor DITARE, een bedrijf met slimme, patiëntvriendelijke en betaalbare oplossingen voor het vervaardigen van kronen, uit één dag filmmateriaal maar liefst 16 video’s:

  • voor diverse doelgroepen: investeerders, tandartsen en patiënten,
  • met verschillende doelen: promotiefilms en instructievideo’s,
  • over uiteenlopende aspecten van het product: korte testimonials per USP (of UBR zo je wilt).

Resultaat: zestien doeltreffende video’s die op meerdere tijdstippen en via diverse kanalen gericht verspreid worden.

Popcorn en cola bij de hand? Bekijk enkele voorbeelden uit deze serie.

‘De toekomst vandaag in uw tandartspraktijk’ – promotiefilm voor de tandartsen:

‘DITARE is met iets groots bezig’ – crowdfunding video:

‘Uw kroon binnen enkele uren klaar?’ – promotiefilm voor de patiënten:

Ook lieten we de tandartsen zelf aan het woord. In een serie van vijf korte testimonials vertellen ze over uiteenlopende aspecten van het product. Wat zijn hun bevindingen van de pasvorm en de design service? Hoe gaat het scannen? Wat vinden hun patiënten? En wat vinden zij zelf van de leverancier in het algemeen? Zie hier een voorbeeld uit deze serie: ‘Hoe gaat het scannen?’

Denk je ook in een serie? Eens sparren hoe we dat budgettechnisch voor jou kunnen insteken?

MENU