Filmfestival Houten. Wij waren erbij.

Geplaatst op 17 december 2017
Filmfestival Houten. Wij waren erbij.

In het weekend 15 t/m 17 december werd de eerste editie van Filmfestival Houten gehouden, met mainstream- en filmhuisfilms, maar ook meet & greets, filmquiz en filmlezingen. Wij waren er natuurlijk bij.

Heel interessant was de lezing over de geschiedenis en theorie van filmmontage. “Tijdens de montage komt alles van een film samen. Beeld, geluid en muziek moeten samen het verhaal gaan vertellen.”

Met Ralf Verbeek, editor van prijswinnende films, doken we eerst in de geschiedenis van montage. Van de eerste one-shot filmpjes, door de montagetrucjes van Georges Méliès (met name ‘truc d’arrêt’ en superimpositie), tot ‘parallel editing’ en de latere geavanceerde montage technieken. We stonden daarbij stil bij het bekende Koelesjov-effect. Dankzij een klein experiment mochten we zelf ervaren hoe sterk we door bepaalde combinaties van filmbeelden beïnvloed worden.

Tot slot vertelde Ralf over zijn werk aan verschillende filmproducties en de rol van een filmeditor: van een sparringpartner tot coregisseur. Altijd heel creatief.

Na een experimentje met muziek in de montage werd een interessant ‘geheim’ onthuld: we zijn altijd en overal aan het monteren. Iedereen. Wil je weten hoe? Mail Monika.

Voor meer informatie over het Filmfestival Houten kijk op www.filmfestivalhouten.nl.

MENU