Movies that Matter

Geplaatst op 10 maart 2018
Movies that Matter

Movies that Matter is een jaarlijks internationaal filmfestival van de geëngageerde film in Den Haag.
Je schuift er negen dagen lang aan bij zo’n zeventig speelfilms en documentaires over mensenrechten.
Vaak met verdieping: naast de films zijn er debatten, Q&A-sessies, workshops, talkshows, seminars en masterclasses met filmmakers en mensenrechtenactivisten.

Stichting Movies that Matter gelooft in film als krachtig instrument om ‘onverschilligheid te bestrijden’. “Film heeft meer dan ieder ander medium het vermogen ogen te openen. Het kan aanzetten tot invoelen en meevoelen, tot nadenken en napraten. Dat maakt film een uitstekend middel om mensen bewust te maken van het belang van mensenrechten, het debat daarover aan te wakkeren en om in te zetten bij mensenrechteneducatie”, lezen we op de website van de stichting. Daarom zetten ze de film in om ogen voor mensenrechten te openen, de dialoog erover te stimuleren en om mensen te motiveren zich voor rechtvaardigheid in te zetten.

Kennis- en adviesbureau Movisie heeft onlangs een onderzoek verricht, waaruit blijkt dat het kijken van film bijdraagt aan het creëren van meer tolerantie en empathie. Stichting Movies that Matter liet de Erasmus Universiteit een onderzoek uitvoeren. Volgens de resultaten van dit onderzoek tonen jongeren na het zien van film meer empathie voor het onderwerp dan daarvoor.

Naast het festival is er ‘Movies that Matter On Tour’ met het educatieprogramma, filmlessen over mensenrechten en maandelijks film en debat in zestien steden.

Dit jaar wordt het festival gehouden van 23 t/m 31 maart. Meer weten? www.moviesthatmatter.nl

MENU