Animatie – yes, we can!

Geplaatst op 10 februari 2020
Animatie – yes, we can!

We bieden veel verschillende soorten animaties aan. In de animatie showreel kun je voorbeelden van ons werk zien.

Animatie, wanneer wel en wanneer niet?

Herken je dit? Met de afdeling communicatie heb je een vergadering over een nieuwe video die jullie bedrijf graag wil laten maken. Collega X vindt animaties helemaal geweldig, maar collega Y heeft juist een duidelijke voorkeur voor een live action film.

Wanneer kies je voor animatie?

En wanneer beter niet? Soms is een combinatie van beide vormen heel leuk en effectief. Voorbeeld: in deze films leggen we uit hoe een binnenvaartschip kan worden omgeturnd tot een schoner schip.

Wanneer werkt animatie WEL?

1. Als iets niet zichtbaar is.
De video’s van het EICB te Rotterdam zijn een goed voorbeeld. De onderdelen van een motor in een schip zijn moeilijk vast te leggen en ook het chemische proces is niet zichtbaar.

2. Als iets complex is.
Een ingewikkeld proces of veel informatie, getallen en statistieken kun je in een animatie makkelijker visueel maken. Voorbeeld: de animatie die we maakten over de kracht van videomarketing.

3. Als iets (nog) niet bestaat.
Bijvoorbeeld een gebouw dat er nog niet staat. Mooi voorbeeld is de video van de Markthal in Rotterdam, gemaakt nog lang voor de bouw ervan startte.

4. Als iets heel serieus een grappig tintje mag hebben.
We maakten o.a. korte whiteboard animaties voor thuisleermodules om nieuwe wetgeving uit te leggen. Elke hoofdstuk kreeg een toepasselijke animatievideo.

5. Als je niet afhankelijk wilt zijn van acteurs, locatie en het weer.
In animatie schijnt altijd de zon, als je wilt. En de ‘acteurs’ hebben nog steeds hetzelfde kapsel wanneer je een jaar later je animatie aangepast wilt hebben.

Wanneer werkt animatie NIET?

1. Als je de kijker écht wilt raken.
Wil je op emotie inspelen, dan is live action film (ofwel: beelden met een camera opgenomen) authentiek, persoonlijk, geloofwaardig en van nu. Wat ons betreft de belangrijkste reden om niet te kiezen voor animatie.

2. Als je een niet al te groot budget hebt.
Het maken van een animatie is bewerkelijk, er zitten veel arbeidsuren in.

3. Als je weinig tijd hebt.
Geloof het of niet, maar live action film is sneller gefilmd en gemonteerd dan een animatie gemaakt.

En kom je er met je collega niet uit? Misschien is een combinatie van live action film met een animatie de beste oplossing.

 Wat voor soorten animaties zijn er dan?

2D

Animatie met tweedimensionale afbeeldingen. Voorbeeld: ‘Catch the Blue Fish’, ‘In voor mantelzorg’ (start animatie @ 1:24) of ‘Een veranderende organisatie’ (start @ 1:15).

3D

Animatie met ruimtelijke objecten. Voorbeeld: ‘Waterway Vessels’.

Motion Typography

Deze animatie, ook bekend als ‘Kinetic Tekst Animatie’, brengt teksten in beweging. De woorden en zinnen zijn visueel aantrekkelijk en gevarieerd vormgegeven. De keuze van lettertypes, grootte, kleur en plaatsing speelt een grote rol in het oproepen van de gewenste emoties. Deze animatie wordt o.a. in informatieve video’s toegepast, waar veel feiten dynamisch gecommuniceerd worden. Voorbeeld: ‘Duizelingwekkende cijfers’ of ‘Boek klaar, bestellen maar!’.

Whiteboard animatie

Terwijl een tekenaar op een wit vlak tekent, wordt zijn hand (en zijn tekening) gefilmd. Voorbeeld: ‘E-learning’.

Screen Capture

De kijker volgt het beeld van het computerscherm, aangevuld met technieken die het proces verduidelijken. Deze animatie wordt vaak in instructievideo’s gebruikt, waarin de werking van een programma (software) uitgelegd wordt. Voorbeeld: ‘Introductie intranet’.

Mixed-media

Animatie gemengd met live action. Voorbeeld: ‘Watertechnology’. Zie ook onze intro’s: ‘Onbezorgd verzekerd’, ‘Bevlogen bewoners’ of het filmpje ‘Presenters Web Academy’, waarin de live action beelden met de webcam door de opdrachtgever zelf zijn opgenomen.

Geanimeerde foto’s

Foto’s worden dynamisch en aantrekkelijk weergegeven. Voorbeeld: ‘Hollindia International’, ‘Interieuratelier Panis’, ‘Don’t tell. Show.’

Stop-motion

De voorwerpen worden voor de camera beeld voor beeld verschoven.

Cut-out

Deze animatie wordt ook leganimatie of collage genoemd. Uitgeknipte afbeeldingen (en onderdelen ervan) worden voor de camera beeld voor beeld verlegt.

Kleianimatie

De uit klei gemaakte poppen worden voor de camera beeld voor beeld vervormd en bewogen of omgewisseld.

Zie ook onze animatie showreel met veel meer voorbeelden van door ons gemaakte animaties.

MENU