Ondertiteling in de video

Geplaatst op 15 februari 2020
Ondertiteling in de video

Met het ‘Besluit digitale toegankelijkheid overheid’ zijn (semi)overheidsinstanties verplicht om alle digitale informatie voor iedereen laagdrempelig te maken. Dat betekent dat video’s moeten worden voorzien van ondertiteling. Zo is het voor alle burgers, ook die met gehoorproblemen, mogelijk om ze te volgen.

Voordelen van ondertiteling

Naast het toegankelijk maken van de video’s voor mensen met gehoorproblemen, zijn er ook andere voordelen aan ondertiteling. Ondertiteling vergroot namelijk het bereik van de video.

Dankzij ondertiteling kunnen mensen de video zonder geluid kijken

Steeds meer kijkers zetten het geluid uit, veelal omdat de situatie dit niet toelaat: ze zitten in de trein, op kantoor of op een bankje in het park. Maar liefst 85% van de video’s op Facebook wordt zonder geluid bekeken. Door video’s te ondertitelen maak je het voor deze kijkers mogelijk om ze te volgen.

Dankzij ondertiteling is de video makkelijker om te begrijpen

Iedereen praat anders, dat is een feit. Met een accent, in een dialect, of gewoon een beetje slordig. Dankzij ondertiteling hoeft de kijker minder moeite te doen om de boodschap te begrijpen. Maar liefst 33% van de kijkers zet ondertiteling aan om het verhaal beter te volgen.

Dankzij ondertiteling kijken mensen langer

Dit is goed onderzocht. Van de video’s zonder ondertiteling wordt gemiddeld 66% van de video bekeken. Met ondertiteling tot maar liefst 91% van de video. Dankzij ondertiteling kijken veel meer mensen het filmpje helemaal af.

MENU