Voice-over voor je video zelf opnemen

Geplaatst op 2 januari 2020
Voice-over voor je video zelf opnemen

Authentiek, van jezelf. Door jezelf.

De voice-over voor jouw video kun je zelf inspreken. Makkelijk en snel, met je smartphone en een eenvoudige, gratis app. Android gebruikers kunnen hiervoor de app ‘Geluidsrecorder’ inzetten en voor iPhone mensen is er ‘Dictafoon’ (standaard meegeleverd).

Het opnemen start met een tikt op de ronde knop. De opnamen worden binnen de app opgeslagen. Wil je ze delen, kies een opname en tik op ‘Deel’. Je ziet dan een lijst met verschillende apps waarmee je de opname kunt versturen. Kies bijvoorbeeld voor E-mail en volg de instructies.

Al ben je geen professionele stemacteur, je kunt jouw voice-over vast mooi inspreken. Vijf gouden tips voor je audioopname:

1. Let op de akoestiek.

Heb je wel eens een professionele geluidsstudio gezien? Alle muren en het plafond zijn bekleed met geluidsisolatie. Het absorbeert de geluidsgolven en kaatst ze niet terug. Zo voorkom je galm en echoeffect. Zo’n studio heb je waarschijnlijk niet, maar zoek een ruimte waar je stem het beste klinkt. De ruimte moet zo klein mogelijk zijn en zo veel mogelijk stoffen hebben: tapijt, gordijnen en lakens. Misschien is jouw slaapkamer hiervoor geschikt? Test het even.

2. Kies een goede en comfortabele houding.

Je houding beinvloedt jouw stem. Wanneer je staat kom je veel beter over dan wanneer je zit en een beetje in elkaar gedrukt bent. Jouw lichaam heeft dan meer ruimte om de lucht uit je longen de juiste trillingen te geven. Het resultaat is dat je dynamischer en levendiger klinkt.

3. Spreek levendig en articuleer duidelijk.

Iedereen moet kunnen begrijpen wat je zegt, maar ook geboeid blijven. Denk daarom aan de intonatie en wissel in toon en volume.

4. Foutje? Geen probleem!

De voice-over kun je prima in stukjes opnemen – steeds één zin of één alinea. Je hoeft niet alles overnieuw in te spreken, want in de montage zijn alle fragmenten makkelijk met elkaar te verbinden. Foutje? Zeg: “Opnieuw!” en start vanaf het begin van de laatst ingesproken zin of alinea.

5. Vaker voice-over opnemen? Investeer in een microfoon.

Je hebt een goede stem en wilt vaker de voice-over voor jouw video’s zelf inspreken? Met een goede microfoon kun je de kwaliteit van je opname sterk verbeteren.

MENU